Η Στέργια Κάββαλου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!

Η Στέργια Κάββαλου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!

aylogyros

andrias pavlos

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Με αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ η Στέργια, με το καλημέρα μας φιλοξένησε…
στο δικό της χώρο… το χώρο που κινείται και εκφράζεται, που δεν ήταν άλλος από την αυλή της ψυχής της, μιας ψυχής γεμάτη συμβουλές και ελεύθερη βούληση.

Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Μου λείπει η άγνοια κινδύνου και η τόλμη με την οποία έκανα από ανάποδη τσουλήθρα μέχρι βαρύγδουπες δηλώσεις.

Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών ποιος ήταν;

Δε θυμάμαι να έχω κάποιον αγαπημένο ήρωα, αλλά θυμάμαι να βλέπω με εμμονή ένα κινούμενο σχέδιο με την ιστορία της κάμπιας που γίνεται πεταλούδα. Έβλεπα την κασέτα ξανά και ξανά, γιατί μου άρεσε να ζω την τόσο μεγάλη αλλαγή της πρωταγωνίστριας. Νομίζω ότι δεν ήταν τυχαίο που στο παραμύθι μου «Η ερωτευμένη μπόσα νόβα» υπάρχει μια τέτοια κάμπια που ενηλικιώνεται…

Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;

 

Ο κάθε ήρωας είναι φορέας των σκέψεων, των ονείρων και των δικών μου προβλημάτων.

Ποιο θεωρείτε ως θείο δώρο στον χαρακτήρα σας;

Δεν έχω θεωρήσει τις όποιες μου ιδιαιτερότητες ως «θείο» δώρο ούτε καν ως δώρο. Ας πούμε ότι είναι ατού το ότι δε με τρομάζουν οι αλλαγές.

Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Ας πούμε ότι όταν γεννήθηκα έπεσα σε χύτρα θυμού και ανυπομονησίας.

Τη μοίρα τη θεωρείτε γραφιά της ζωής σας;

Γραφιάς της ζωής μας μπορεί να είναι το καθετί. Η μοίρα μοιάζει τρομακτικά νομοτελειακή σαν λέξη. Προτιμώ την τυχαιότητα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;

Θα πω μια καινούργια αγαπημένη, τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Δεν είχα ποτέ γούρι. Με φοβίζει να συνδυάζω αντικείμενα με επιτυχημένες ή αποτυχημένες στιγμές, να δίνω τέτοιο ειδικό βάρος στην ύλη την οποία λατρεύω να μισώ.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;

Κάποτε ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Όχι πολύ συνειδητά να πω την αλήθεια, απλά τέτοιες σχολές ήταν επιλογή για μαθητές που «γράφουν καλά». Τελικά πέρασα στη Γαλλική Φιλολογία. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει να κάνει με το συμφέρον, την εξαπάτηση και τη δημιουργία πανικού. Δεν ξέρω η κρίση πόσο χειροτερεύει ή απαλύνει την ήδη δυσάρεστή τους κατάσταση.

Η εξουσία, πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Η κάθε εξουσία από καταβολής κόσμου προάγει τους καλλιτέχνες που την εξυπηρετούν. Που θα δώσουν στον κόσμο την τόση όση αφύπνιση.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;

Ο σύγχρονος Έλληνας δε σέβεται όσα ο ίδιος πιστεύει. Άμα δεν είσαι κύριος του εαυτού σου και δε μαθαίνεις από μικρός στην ευθύνη και την αυτοδιάθεση, η πολιτική και κοινωνική σου στάση δεν μπορεί να απέχουν και πολύ από αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Ό,τι έχει να κάνει με την προστασία των ανηλίκων.

Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;

Τελευταία έχω πάθει μεγάλη αγάπη με τις γάτες. Παρακαλείται η κακιά μάγισσα να μη με μεταμορφώσει σε γατί, αλλά να μου δώσει κάποιες από τις άπειρες αρετές τους.

Πιστεύετε στα όνειρα;

Πιστεύω στο υποσυνείδητο και στο ισχυρό κίνητρο.

Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Ότι καλό είναι από μικρό να μάθει να φτιάχνει τις δικές του συμβουλές, γιατί μόνο το ίδιο είναι σε θέση να παρηγορήσει πραγματικά τον εαυτό του.

Η Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1982 στην Αθήνα. Τελείωσε το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και έχει πτυχίο λογοτεχνικής μετάφρασης.  Με τη συλλογή διηγημάτων της “Αλτσχάιμερ trance” ήταν υποψήφια στην κατηγορία ‘Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα’ του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω 2011. Συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ. μετά από πρόταση του ίδιου περιοδικού. Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το CNL (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας) για το επόμενο βιβλίο της με τίτλο “Αντίστροφα-Love will tear us apart”. Με την ποιητική συλλογή της «Πλαστική άνοιξη» ήταν υποψήφια για το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2014» Το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Φαμιλιάλ» από τις εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ και το παιδικό βιβλίο «Η ερωτευμένη μπόσα νόβα» από το ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΣΤΡΟ. Το Δεκέμβρη του ’15 κυκλοφορεί, πάλι από το Ιπτάμενο Κάστρο, το παιδικό της βιβλίο «Και οι μέρες είναι εφτά!» και από τις εκδόσεις Βακχικόν το θεατρικό της «Άλκηστις [ο μονόλογος της εξώπορτας}. Είναι απόφοιτος του Cultural Management Μεταπτυχιακού της Παντείου και μέλος του πολιτισμικού σωματείου “Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου”.

(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)

Συνεντεύξεις

Κι αν ένα αγόρι δεν βλέπει τη γοητεία των τρακτέρ; Κι αν ένα αγόρι δεν ξέρει γιατί, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, φοράει μπλε ή πράσινο και κανένα άλλο χρώμα; Κι αν ένα αγόρι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν «κάνει» να παίζει με τα κατσαρολικά της αδελφής......